עולם הפסטיבלים ואיך להפיץ את הסרט שלכם

אז סיימתם את סרט הגמר שלכם בשעה טובה, או אולי יצרתם סרט אנימציה קצר ועצמאי בזמנכם החופשי. ועכשיו אחרי שכל החברים עשו לייק בפייסבוק ואמא שלחה אותו לכל החברים במייל, בא לכם שיגיע רחוק יותר, שיראה קצת ארצות רחוקות, יוקרן בפסטיבלים ואולי אפילו יביא לכם איזה פרס או שניים וייתן לכם קצת נחת והשראה בשביל הסרט הבא שיבוא עליכם לטובה. עולם הפסטיבלים עמוס ולפעמים קצת מבלבל ויש אינסוף פסטיבלים שקורים כל השנה בכל מקום ומדינה בעולם. בנוסף, זה שעשיתם סרט אנימציה קצר לא אומר דווקא שרק פסטיבלי אנימציה הם המקום בשבילכם, כשהסרט המופלא שלכם גמור אתם יכול להסתכל עליו ולחשוב איפה עוד הוא יכול להתאים, ואיפה לא. האם זה סרט שיכול לדבר לילדים, אולי לנוער, או שזה סרט רק למבוגרים, סרט על נשיות, על הסכסוך במזרח התיכון אולי על מיניות ומגדר או אולי זה סרט שמתאים לקהל הלהטבים, סרט מדע בדיוני, חייזרים, או סרט שמדבר על אנרגיה מתחדשת ואקולוגיה. כל הדברים האלה פותחים בפני היצירה המופלאה שלכם עוד מקומות ואפשרויות בהם תוכל להיות מוצגת ולהחשף בפני עוד אנשים וקהל שיהנה מפרי יצירתכם.

הרשימה הזו נועדה להיות מדריך בסיסי ופשוט לכל מי שרוצה לשלוח את סרטו לעולם הפסטיבלים, אחרי שתכנסו לזה תראו שזה עניין לא מסובך בכלל, ושאפשר בכל פעם שיש לכם קצת זמן לשלוח את הבייבי שלכם לפסטיבלים נוספים וכך להגדיל את החשיפה ואת חותמות העלים הנחשקות שיופיעו בתחילת הסרט שלכם.

נתחיל מתיקיית הפסטיבלים, במקרה שלי מצאתי את עצמי בונה אותה לאורך הזמן וכל פעם ממציאה את המידע שהיה חסר, אפשר ככה, אבל אם עוד נשארה לכם עוד קצת אנרגיה לשים בעניין, הייתי ממליצה לאסוף את הכל מראש וככה להקל על התהליך בהמשך הדרך.

הרשימה:

1. שני קבצים של הסרט שלכם.
למה שניים? אחד קטן באיכות הקרנה ראויה, נגיד h264 שמקובל בכל מקום היום, יש לפורמט הזה איכות טובה, ויחד עם זאת הוא מייצר קבצים קטנים יחסית. הקובץ השני הוא קובץ המאסטר. קובץ המאסטר שלכם הוא תלוי באיך ייצאתם את הסרט. אני לדוגמה מייצאת את הסרט שלי באיכות הכי טובה שיש ב quick time animation מה שמייצר קובץ עצום אך מהמם. ואותו אני מקודדת לh264. במידה וייצאתם את הסרט ישר לh264 הייתי ממליצה לשמור על קובץ האפטר או הפירמייר יחד עם כל התיקיות הרלוונטיות. למה שתשמרו את המאסטר? כי פסטיבלים שונם מבקשים קבצי הקרנה שונים, רובם עובדים סבבה עם ה h264 החביב, אך יש כאלה שרוצים קידודים אחרים, ואז כדאי לעשות את זה מהמאסטר ולא מהמכווץ ולשמור על איכות טובה.

2. טריילר של הסרט שלכם.
את הטריילר כדאי להעלות לוימאו/יוטיוב ושיהיה זמין ברשת. הרבה פעמים מבקשים בטפסי ההרשמה לינק לטריילר של הסרט, כזה שלא יעלה על דקה וחצי וירגש אותי יותר מהחיים עצמם.

3. קובץ כתוביות.
במידה ויש בסרט שלכם דיאלוגים או כל דבר שאינו עובר את מחסום השפה וראוי שיבינו אותו, תצטרכו לייצר קובץ כתוביות לאנגלית, אותו תתבקשו לצרף לקובץ של הסרט.

4. סינופסיס – בעברית ובאנגלית.
משמע שניים שלושה (לא יותר) משפטים שמתארים את הסרט שלכם ואת הייחודיות שבו.

5. ביוגרפיה של היוצרים – בעברית ובאנגלית.
בכל פסטיבל כמעט יבקשו ממכם לצרף קובץ שכזה. לא צריך לכתוב את כל סיפור חייכם המפותל, אפשר לכתוב בכמה משפטים את שמכם איפה ומתי נולדתם, היכן סיימתם ללמוד, אם יש פרט רלוונטי שראוי לציין, לדוגמה- מציגה בימים אלה בתערוכת יחיד/ עובדת בימים אלה על סרט עצמאי וכדומה. וכן את מה שנקרא הפילמוגרפיה שלכם- רשימה בה אתם מציינים את הסרטים שעשיתם עד כה, בין אם זה סרטי שנה ב' וג' או פרויקטים עצמאיים. שם הסרט, אורכו, פרסים בהם זכה או הקרנות מיוחדות ולינק לכל סרט.

6. תמונה של היוצרים.
כי אתם יפים ואתם יודעים את זה.

7. סטילס מתוך הסרט באיכות טובה.
תמיד יבקשו ממכם לשלוח כמה תמונות מתוך הסרט, לרוב הפסטיבלים משתמשים בהן ובסינופסיס בחוברת הפסטיבל שמציג את הסרטים המוקרנים. מה שאומר שהסטילס צריכים להיות באיכות הדפסה טובה (300dpi) וכמובן נסו לבחור את הפריימים בהם אתם הכי גאים ומושכים את העין.

8. מייקינג אוף.
זאת אופציה, לא חובה ולרוב לא מבקשים אבל אלו שכן שמחים לשתף את תהליך העבודה שלכם באתר של הפסטיבל ולייצר בכם ובסרט שלכם יותר עניין.

9. מכתב לשגריר- באנגלית ובעברית.
לאחר שהתקבלתם בשעה טובה לפסטיבל בקצה השני של העולם, אתם מתים ללכת לשם. להצטלם ליד המסך הזה כמו באוסקר ולהרגיש גדולים מהחיים. אבל חשבון הבנק שלכם פחות משתף פעולה, וכרטיס ליפן עולה לא מעט. אחת האופציות שלכם לממן את הנסיעה היא לפנות לשגריר ישראל שנמצא בארץ המבוקשת. לא פעם השגריר מוכן לתמוך ביצירה ישראלית בארץ בה הוא שוהה ולעזור במימון ההוצאות של הבמאים הצעירים. מכתב טוב ומרגש, שמספר על הסרט שלכם, על המוסד בו למדתם, ועל החשיבות של יצירה ישראלית בעולם במיוחד בתקופה זו, וכן גם משפט או שניים חסרי בושה על אי היכולת שלכם לממן את הנסיעה בעצמכם יכולים לעזור מאוד. נסו להשיג את המיילים הישירים של השגרירים ואל תפחדו להיות נודניקים עד שתקבלו תשובה כזו או אחרת, לפעמים המייל פשוט לא הגיע, או שיש חג בארץ הספציפית הזו וכדאי לשלוח שוב.

10. פתחו קובץ בגוגל דוקס או כל מה שנוח לכם, ותעדו את הפסטיבלים אליהם כבר שלחתם, אלו שדחו אתכם, אלו שהתקבלתם ואלו שזכיתם. יש אלפי פסטיבלים ועם הזמן תמצאו את עצמכם תוהים אם כבר שלחתם לפסטיבל הזה או לא, ובלי רשימה מסודרת או זיכרון של אנשים שלמדו משפטים שזה לא אנחנו, לא תזכרו בחיים את כולם.

יופי. יש לי תיקייה עם מלא דברים, מה אני עושה עכשיו?
לכו לים, אתם חיוורים כמו קיר ואחרי ארבע שנים מול המסך הזה מגיעה לכם הפסקה. כשתחזרו תראו שיש פה רשימה של כמה וכמה אתרים שקצת עושים סדר בבלאגן. פעם היה צריך להכנס לכל אתר של פסטיבל, להעלות אליו את הקובץ של הסרט, ואת כל המידע, בכל פעם מחדש. ואז, רחמנא לצילן לקום מכסא וללכת לדואר ולשלוח דיוידי. אבל היום החיים פשוטים יותר ואין צורך (לרוב) לצאת מהבית.

יש מספר לא מבוטל של אתרים שמבקשים שתכניסו את כל המידע על הסרט שלכם (משמע את רוב מה שהכנתם מבעוד מועד ברשימה) פעם אחת ויחידה. והם בטובם ישלחו בשבילכם את הסרט לפסטיבלים שתבחרו. חלקם מבקשים כמה דולרים עבור שליחת הדיוידי אם יש צורך בכך, וחלקם לא. באתרים האלו תוכלו לראות את הרשימה של הפסטיבלים הקרובים שפתוחים להרשמה, כמה זה עולה, מה הדרישות הטכניות, מי הקהל יעד, והכי חשוב, מה גובה הפרס, באם קיים כזה.

בגדול, לרוב (יש יוצאי דופן) הפסטיבלים בתוך ארצות הברית דורשים דמי הרשמה, ואלו שמחוץ לה לא. למה? כי ככה זה, כדי להגיע לאמריקה צריך כסף. לפעמים, אם הסתובבתם מספיק, פסטיבלים מאמריקה יפנו אליכם עצמאית, יבקשו שתרשמו ויפטרו אתכם מדמי ההרשמה. עצה שלי, גם ככה הוצאתם לא מעט על הסרט הזה, ואלא אם כן יש לכם ממון זמין, תעשו מחקר באינטרנט ותראו לאיזה פסטבלים חשוב לכם להגיע, כאלה שפינטזתם עליהם בזמן שהייתם רכונים מעל הוואקום ובכיתם לבד בלילה. תבחרו אותם, ותקדישו להם את התקציב המוגבל שלכם, לכל השאר שלחו בחינם, כי תמיד יש עוד פסטיבל ועוד אחד ומאוד קל להכנס להוצאות גדולות מבלי לשים לב.

בסוף הרשומה ישנם הלינקים לאתרים, ממליצה להרשם לשניים מתוכם לפחות, ככה תדעו שכיסיתם את רוב אם לא את כל הפסטיבלים שקורים. אבל כמובן שחיפוש עצמאי מידיי פעם גם לא מזיק. ברובם ההרשמה מאוד מובנת וקלה, ואת ההודעות על הפסטיבלים וההרשמה תקבלו ישירות למייל שלכם.

זה בגדול כל הסיפור, מי ייתן והיצירה המופלאה שלכם תוקרן ברחבי העולם וכשאתם טסים, תביאו לי טובלרון וקחו סקטץ'בוק, זה תמיד טוב בשביל הסרט הבא.

בהצלחה.

נכתב על ידי סוהיני טל.

אתרים דרכם אפשר לשלוח לפסטיבלים

ישנם לא מעט אתרים השולחים את הסרט שלכם עבורכם תמורת תשלום, חלק גדול מהפסטיבלים דורשים לעבוד דרכם. אפשר למצוא רשימות ארוכות של פסטיבלים באתרים אלה ומומלץ לעבוד איתם.

festhome.com
shortfilmdepot.com
reelport.com
withoutabox.com
clickforfestivals.com
filmfreeway.com

מקורות מידע נוספים על פסטיבלים

קבוצת "פסטיבלי אנימציה – עדכונים, תאריכים ודרישות" בפייסבוק
רשימת פסטיבלי אנימציה באתר איגוד התסריטאים
לוח שנה של פסטיבלים באתר קרן גשר
animation-festivals.com